Elektronik Cihazlar Neden Patlar?
Teknolojinin gelişmesiyle beraber, hepimizin evlerine giren akıllı telefonlar, su ısıtıcıları, dizüstü bilgisayar, tıraş makineleri, mp3ler vb. eşyaların patladığını duymuşsunuzdur. Size bu yazımızda elektrikli eşyaların patlama nedenlerini anlatacağız. Elektronik eşya olarak kullandığımız eski telefonun bataryaları da buna örnek.
Telefonların Batarya Ömürleri 6 Ay
Bir telefon batarya ömrü ortalama 6 aydır. Türkiye'de ise kullanım süresi 1,5 yıldır. Neredeyse üç katı. Daha sonra alınan bataryalar özgün olmadığı için aşırı ısınmaya sebep olmaktadır. Bozulan şarj aletlerinin yerini gene ucuz şarj aletleri almakta ve patlama sonrası yaralanmalara, yangınlara neden olmaktadır.Elektrikli Eşyalarınızı Uzun Süre Fişte Bırakmayın
Karşılaşılan en büyük hatalardan biride fişte uzun süre kalan elektrikli eşyalardır. Bu yüzden yapılan bu hatalar fişte uzun süre kalan ve bataryası şişen ya da ısınan telefonunuzun havasız kalmasından dolayı patlamasına ve yaralanmalara neden olabilir.Elektrik Tesisatınızı Kontrol Ettirmelisiniz
Her ne kadar bizim ihmalimiz yüzünden de olsa bazen teknik bir nedenden dolayı böyle bir olay başınıza gelebilir. Yüksek elektrik akımı da elektrikli eşyaların patlamasının büyük bir nedenidir.Elektriğin yönü, güç kaynağı özgün olmayan ürünler, üretim yeri belli olmayan elektrikli eşyalarda patlamalar görülmesi yüksek ihtimaller dâhilindedir.
Elektronik Sigara Neden Patlar?
Patlamalarıyla gündeme gelen bir diğer cihaz elektrikli sigara. Son zamanlarda popüler olan bu eşyanın günden güne kullanıcı sayısı artmakta ve patlamasının ise en büyük nedeni yanlış şarj aleti kullanımıdır. Patlamanın yanı sıra yangına da sebebiyet vermektedir. Elektrik voltajından kaynaklı patlamaların nedeni ise akımın sabit olmaması, dalgalanması ve akımı uzun süre tutması olduğu düşünülüyor.Saç için kullanılan düzleştirici, maşa, su ısıtıcıları, kahve makinesi, elektrik kay kay, tabletler, tost makineleri, elektrikli çaycılar vb. sonuç olarak hepsinin patlama nedenleri aynıdır.
Hiç yorum yok: