Kendi Sanayimiz Bize Yeterli Midir?

Sanayileşmenin Tarihsel Gelişimi

Ülkelerin zenginliklerini sağlayan çeşitli sektörler vardır. Sanayi sektörü zengin bir ülkeyi zengin yapan, o zenginliğin korunmasını ve bu zenginliğin daha da artmasını sağlayan sektörlerden biridir. 18 ve 19. Yüzyıllarda Avrupa’da ortaya çıkan ve Avrupa’nın şu an ki zenginliğinin kaynaklarından birisi sanayi devrimidir. Sanayi devrimi buharlı makinelerin icadıyla kendini hissettirmeye başlamıştır. Öncelikle İngiltere de ortaya çıkan sanayi devrimi daha sonra Avrupa’ya yayılmış ve sonunda dünyayı da etkilemiştir.

Hızla endüstrileşen başta İngiltere ve diğer Avrupa devletleri büyüyen ekonomileri ve hızla gelişen sanayileri için iş gücü ve hammadde eksikliği hissetmişler ve bunların arayışına girmişlerdir. Bu hammadde ve işgücü yani çalıştıracak insan arayışı Avrupalı büyük devletler arasında amansız bir rekabete yol açmıştır. Hızla sanayileşen bu devletler dünyada kendilerine işgücü ve hammadde sağlayacak sömürge arayışına girişmişlerdir. Tabi ki sanayi devrimini kaçıran ve endüstrileşemeyen ama insan gücü ve hammadde bulunduran ülkeler ve topraklar bu büyük devletlerin sömürge arayışlarına yem olmuşlardır.


Türkiye'de Sanayileşme Süreci

Türkiye de bu arayışlara yem seçilmişti. Osmanlı sanayi devrimini kaçırmış ve endüstrileşememişti. Üstelik büyük petrol yatağı olan Arap yarımadasını elinde bulundurmaktaydı. Petrol şimdide olduğu gibi o zamanda büyük devletlerin iştahını kabartmaktaydı. Ülkemiz birinci dünya savaşı sonrası bu devletler tarafından paylaşılmak istenmişti. Özellikle İngiltere ve Fransa petrol üstünde yüzen topraklara göz koymaktaydı. Büyük petrol sahaları olan toprakları kaybettik belki ama Anadolu’yu savaşarak kurtarmayı başardık. Atatürk ve silah arkadaşları sayesinde Osmanlıdan kalan çokta ilerlememiş sanayi tesisleri geliştirilerek ülke kısa zamanda elle tutulur bir sanayi üretimi yapabilir hale geldi. Ama daha sonraları Atatürk’ün hedeflerinden şaşıldı ve sanayiye önem verilmedi, sanayi ürünleri daha çok dışarıdan ithal edildi bu da sanayimi diğer büyük devletlerin gerisinde bıraktı. Evet, sanayimiz orta seviyede, lakin ağır sanayi ürünleri üretemiyoruz. Sanayimiz kısa vadede bizi idare etse bile ileriki hedeflerimiz için ihtiyaçlarımızı karşılamayacaktır.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.