Deni̇z Kaplumbağaları Mavi̇’yle Buluşmaya Devam Edi̇yor


Mavi, “İndigo Turtles” projesiyle, Ekolojik Araştırmalar Derneği’nin (EKAD) çalışmalarına destek vererek, nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağalarını korumaya devam ediyor. Bu projeyle, 110 milyon yıldır yaşayan, Akdeniz faunasının doğal parçası olan Caretta Caretta ve Chelonia mydas deniz kaplumbağası türlerinin yaşatılması hedefleniyor.


Çalışmalarını Akdeniz’in en büyük yuvalama alanı Belek’te sürdüren EKAD, 20 yılda 800 binin üzerinde Caretta Caretta’yı denizle buluşturdu. Yumurtadan çıktıkları andan itibaren birçok tehlikeyle karşı karşıya kalan yavru kaplumbağaların, ortalama %40’ı denize ulaşabiliyor ve bunu başaranların sadece binde biri hayatta kalabiliyor. İndigo Turtles projesi bu zorlu yaşam mücadelesine destek verirken, gönüllülük konusunda da farkındalık yaratıyor.


“İndigo Turtles” tişörtü giyenler, deniz kaplumbağalarına hayat veriyor!

Mavi’nin “İndigo Turtles” etiketli tişörtlerinden alanlar 5 deniz kaplumbağası evlat edinerek Akdeniz’e hayat veriyor. Kadın, erkek ve çocuklara özel tasarlanan İndigo Turtles tişörtleri Türkiye’nin yanı sıra Mavi’nin Amerika, Kanada ve Almanya’daki mağazalarında da satışa sunuluyor.

EKAD Başkanı Dr. Ali Fuat Canbolat projeyle ilgili olarak, “EKAD olarak 20 yıldır Belek bölgesinde çalışıyoruz. İndigo Turtles projesi ise 2014 yılında başladı. Uzun yıllar da devam edeceğine inanıyorum. Çalışmalarımızı sürdürdüğümüz Belek bölgesi, Akdeniz’de en fazla sayıda Caretta Caretta yuvasının yapıldığı kumsal. EKAD gönüllüleriyle birlikte, Haziran ayında anne kaplumbağaların yumurtlama alanlarını koruyor, Temmuz ayının sonundan Eylül ayına kadar yavruların yuvalardan çıkmasına ve denize ulaşmasına yardımcı oluyoruz. Her yuvadan kaç yavru deniz kaplumbağasının çıktığının ve kaçının denize ulaştığının sayımını tutuyoruz. Bizim bu bölgede yaptığımız çalışmanın en temel unsuru, insanların yarattığı negatif etkiyi bir derece hafifletmeye çalışmak aslında. Mavi’nin bu projeye yaptığı destek bizim için çok değerli. Tatil için bölgeye gelen misafirlerin buranın önemli bir deniz kaplumbağası yuvalama alanı olduğunu bilmeleri gerekiyor. Projeyle birlikte toplumsal farkındalık yaratılmasını çok değerli buluyoruz.” dedi.


Üniversiteli gençler Caretta Caretta’ları kurtarıyor

EKAD’ın Haziran-Eylül tarihleri arasında Belek’te gerçekleştirdiği çalışmalara, Türkiye’den ve dünyanın farklı yerlerinden gelen yüzlerce üniversiteli gönüllünün yanı sıra, Mavi çalışanları, müşterileri, bursiyerleri ve takipçileri de katılıyor. Gönüllü gençler sahilde kamp kurarak, ergin dişi kaplumbağaların yumurtalarını dış faktörlerden korumak, yumurtadan çıkan yavruların denize ulaşmasını sağlamak için çalışıyor. Mavi ekibinden bu güne kadar direktör, müdür, sorumlu, mağaza çalışanı gibi farklı görevlerdeki yaklaşık 100 kişi EKAD kampında gönüllü olarak çalıştı. Bugüne kadar Mavi’nin sosyal medya takipçilerinden 15 kişi kampa katılmaya hak kazandı. Geçtiğimiz yıldan bu yana Mavi’nin 6 kadın bursiyeri de projeye dahil oldu.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.