Okumadan Önce #6 Karl Marx - Türkiye Üzerine (Şark Meselesi)


Farketmişsinizdir bu aralar Okumadan Önce gibi yazı serilerini hızlandırmaya başladık. Böylece oyun / eSpor / teknoloji haberlerinin arasından sıyrılacak değişik içeriklere önem vermeye çalışıyoruz. Gevezeliği bitirirsem altıncı konuğumuz olan Karl Marx'ın Türkiye Üzerine (Şark Meselesi) adlı kitabına geçiyoruz.

Marx'ın , 19. yüzyılda "Hasta Adam" olarak adlandırılan Osmanlı İmparatorluğunun, Avrupa devletleri ve Rus İmparatorluğu arasında geçen siyasi olayların üzerine yazdığı ve New York Tribune üzerinde yayınlanan makalelerinden oluşan kitabında Şark Meselesi veya Doğu Sorunu ana odak oluyor.

Şark Meselesi veya Doğu Sorunu Osmanlı İmparatorluğu’nun iç ve dış siyasetinde buhranlı her olay da Avrupalılarca “Şark Meselesi” başlığı altında incelendi. 19. yüzyılın ilk yarısında Şark meselesi, genel olarak, Osmanlı İmparatorluğu’nun toprak bütünlüğünün korunması, aynı asrın ikinci yarısında Türklerin Avrupa’daki topraklarının paylaşılması, yirminci yüzyılda da imparatorluğun bütün topraklarının bölüşülmesi manasında kullanıldı.

Marx makalelerinde aşırı taraflı değil ama tabii ki kendi görüşlerini belirttiği için tam olarak objektif diyemiyorum. Ama bir oranlama yapmaya çalışırsam %40 taraflı %60 tarafsız diyebilirim. Bu kitabı okumak isteyenlerin özellikle 19. yüzyıl Avrupa'sının siyasi ilişkileri hakkında ön bir bilgi alması gerekiyor. Yoksa konuya direkt olarak atlarsanız birşey anlamanız pek mümkün olmuyor.

Siz de bu konu hakkındaki düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünde bizler ve diğer okurlar ile paylaşabilirsiniz. Ayrıca bizlere destek olmak için bu haberi sosyal medya hesaplarınız üzerinden paylaşabilirsiniz. Teşekkürler!

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.