Her Filmin Teması Var mıdır?

Tema Nedir?

Her yazının, edebi eserin, filmin, kitapların teması vardır. Tema ana konu üzerine işlenen konulardır. Yazar, senarist fark etmeksizin temaya çok önem vermektedir Filmde tema çok farklıdır. Birden fazla temalı filmler olmaktadır. Olay örgüsü konuyu karıştırmadan ilerlemek zorundadır. Edebi metinlerde ise tema tek bir konu üzerinden çok kişi ile yürütülebilir. Edebi eserlerde tema kendini çok bariz belli edebilir ama filmlerde ince ayrıntılarda gizli kalabilmektedir. Dikkatli izleyerek çözülebilmesi mümkündür, oyuncular ve yönetmene burada büyük iş düşmektedir. Senarist temayı oluşturduktan sonra bunları seyirciye aktarmak yönetmen ve oyuncuların titiz çalışmaları ile ortaya çıkmasını mümkün kılmaktadır.

Her Filmin Teması Var Mıdır?

Günümüzde pek çok türde film çekilmektedir. Sanatsal, felsefi, animasyon, fantastik, psikolojik, biyografi, suç, dram ve aksiyon tarzında bir sürü film türü mevcuttur. Her türlü film türünün çekilmesinde bazı teknikler uygulanmaktadır. Bazı filmler temayı oldukça önde tutmaktadır, bazıları küçük ayrıntılar ile seyirciye aks etmektedir. Bir filmin senaryosu oldukça önemlidir. Her senarist bir konu üzerinden film yazarken temaya oldukça vurgu yapabilir, günümüz sinemasında senaristler filmlerinde karakterlerin özelliklerini öne vurgulamaktadır ve tema ile birleştirip bir bütün konu halinde yazmaktadır.

Yönetmenler bir filmde en dikkat çektikleri konulardan birisi olan film temasını ince eleyip sık dokumaktadırlar. Her yönetmen kendi tekniği ile filmini çekerken temayı öne çıkarma biçimi farklı olmaktadır. Bazı yönetmenler temayı bir renk ile ifade etmektedir. Bu kimi zaman kırmızı, kimi zaman mavi olabilmektedir. Oyuncular ise senaryoyu iyi özümseyip temayı çözmelilerdir. Yönetmenin direktifleri ve kendi yetenekleri ile bir imaj yaratıp temanın önüne geçmeden bir role bürünmelilerdir. Günümüz sinemasında her filmin bir temaya sahiptir. Tema üzerinde dönen filmler ve film içerisinde dönen temalar olarak farklılık göstermektedirler.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.