Beyin Hücreleri Yaşlanır Mı?



Zaman su gibi akıp giderken insan vücudunda bazı değişimler yaşanmaktadır. Bunların başında organların eski işlevlerini yerine getirememesi, cildin eskisi gibi canlı ve parlak görünmemesi başlıca göze çarpanlardandır. İnsanlar yaşlandıkça hastalıklar daha da artmaktadır. Çünkü zaman ile her şey gibi insanoğlu da tükenme evresine girer. Bu süreçte vücudun en küçük yapı taşı olan hücrelerde tıpkı insan gibi yaşlanma süreci yaşayacaktır. Peki beyin hücreleri yaşlanır mı?

Hücre Nedir?

Hücreler canlılığın en küçük yapı taşı olmakla beraber organize halde çeşitli birleşmeler ve kombinasyon sonucu organları oluştururlar. Organların birleşimi ile de canlı dediğimiz organizma meydana gelmektedir. İnsanlar doğar, büyür, gelişir, yaşlanır ve ölürler. Hücreleri bu hususta insanların doğal sürecine benzetmek mümkündür. Anne rahmine düşen tek bir hücre çoğalır, gelişir ve insanı oluşturur. Bu insanın zamana karşı gösterdiği belirtileri hücrelerde aynı oranda yaşar ve ölümleri kaçınılmaz sondur.


Beyinde Var Olan Hücrelerin Yaşlanması Şu Şekilde Gerçekleşir

Beyinde varlığını sürdüren hücrelerin oldukça yoğun ve organize çalışan bir ekip olduğu bilinmektedir. Hiç durmadan, dinlenmeden insan hayatı boyunca faaliyet gösterirler. Ancak kimine göre çok kimine göre az çalışması tamamen kişinin kendi kapasitesi ve çalışkanlığı ile alakalıdır. Çalışmayan demirin pas tutacağı gibi çalıştırılmayan beyin hücreleri de yaşlanacak ve ölecektir. İleri yaşlarda görülen Alzheimer hastalığı bu durumun en iyi örneklerinden biri olmaktadır.


Beyinde Bulunan Hücrelerin Ölümünü Engelleme Yolları Nelerdir?

Öncelikle her yaş grubuna kitap okuma alışkanlığı kazandırılmalıdır. Kitap okurken beyin çalışacak ve hücreler aktif kalacaktır. Televizyon, sosyal medya gibi düşünmeyi ve hayal gücünü kısıtlayıcı kötü alışkanlıklardan uzak durulmalıdır. Bulmaca, radyo dinlemek, hayvan beslemek, doğa gezileri yapmak ve mutlaka bir hobi edinmek beyinde bulunan hücreleri olumlu etkilemektedir. Kişinin uyku düzeni ve yaşam tarzı da bu hususta önem arz etmektedir. Gece hayatı, alkol kullanımı, düzensiz beslenme kişi için olumsuz sonuçlar doğuracaktır.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.