Nükleer Santral Nedir?
Nükleer santral ham maddesi uranyum olan maddelerin atomundan oluşan alternatif bir enerji kaynağıdır. Günümüzde yerküre üzerinde 400'den fazla nükleer santral tesisi kurulmaktadır. Öncülüğünü Amerika Birleşik Devletlerinin üstlendiği nükleer tesisler ABD'de yüzden fazla sayıda bulunmaktadır. Bununla birlikte İsveç ve Fransa gibi önemli Avrupa ülkelerinde de nükleer santraller hızla sayılarını arttırmaktadır.
Nükleer Santralin Faydaları Nelerdir?
Küresel ısınmanın yol açtığı çevre felaketleri günümüz modern dünyasında fazla etkilerini gösterirken nükleer santrallerin küresel ısınmayı önleyici bir yapıda olması en büyük faydaları arasında gösterilmektedir. Aynı zamanda kısa zamanda az ham maddeyle yüksek verimli enerji üretmesi de birçok sanayi bölgesinde faaliyet gösteren üretim tesislerinin yoğun bir şekilde çalışmasına vasıta olmaktadır. Bunların yanı sıra karbon salınımı konusunda diğer enerji kaynaklarına oranla çok daha zararsız olması bir diğer tercih sebebidir. Mühendisler tarafından getirilen yenilikler ile birlikte çevreye zararı da minimum düzeye indirilen nükleer santraller geleceğin enerjisi olma yolunda dikkatleri üzerine çekmektedir.
Nükleer Santral Geleceğin Enerjisi Olabilir Mi?
Popülasyon arttıkça ve sanayi üretime duyulan talep yükseldikçe dünyanın enerji açığı da kaçınılmaz bir noktaya taşınmıştır. Rüzgar ve güneş enerjisiyle çalışan alternatif enerji kaynaklarının yanı sıra bu alternatif enerjilere oranla çok daha az ham madde ile çok daha yüksek verimli enerjiler üreten nükleer santraller geleceğin enerjisi olma yolunda bir numaralı sırada yer almaktadır. Özellikle dünya devletleri ve sanayi bölgelerinden gelen açıklama bile birlikte petrol enerjisinin 120 - 140 yıl içerisinde tamamen son bulacağı bildirilmiştir. Bu süre zarfında hesaplanan insanlık nüfusu ise 15 milyarı bulacaktır. Bu nedenle gelecekte en hızlı ve sağlıklı bir şekilde enerji üretmek adına nükleer santraller şimdiden önümüzdeki yılların büyük yatırımı ve enerji kaynağı olarak gösterilmektedir.
Hiç yorum yok: