Böyle Buyurdu Zerdüşt Kitabı İncelemesi

Böyle Buyurdu Zerdüşt Kitabının Konusu

Friedrich Nietzsche’nin, 1883’te yayımlanan Böyle Buyurdu Zerdüşt isimli kitabı o dönemin temel meselelerinden tanrının varlığı ya da kısaca ontolojik sorunları ele alır. Kitapta bahsi geçen Zerdüşt aslında düalist bir tanrı inancına sahip Zerdüştlük dininin peygamberidir. Zerdüştlük dini tek tanrılı dinlere kaynaklık ettiğinden ve Hristiyanlık öncesi bir dönemi imlediğinden dolayı önemlidir.


Böyle Buyurdu Zerdüşt Kitabının İncelenmesi

Kitabın baş kısımlarının bir yerinde Nietzsche “sen ilk yoldaşım” diye birine seslenir. Bu ilk yoldaşın kimliği, Nietzsche’nin fikirlerine aşina birileri için açık saçıktır. Bu ilk yoldaş tanrıdır aslında. Nietzsche, insanın büyüme ve evrimleşme sürecinde tanrıyı kaçınılmaz bir yoldaş olarak kabul eder, ta ki Aydınlanma Çağına kadar. Aydınlanma Çağı ile beraber gelişen bilim ve teknoloji ve insanın artık bir çocukluk evresinden çıktığını varsayarak bir tanrıya ihtiyacının kalmadığını bildirir. Onun meşhur lafı Tanrı Öldü de zaten onun bu inancına tekabül eder. Var olan bir şey ölür nihayetinde. Kısacası, belli bir olgunluğa ulaşan bireylerin ebeveynlerini terk etmesi ve kendisine ait bir hayat kurmasının son derece doğal olması gibi, artık olgunluk aşamasına gelen insanın da baba dediği tanrıdan uzaklaşması gerektiğini ifade eder.

Tanrıya seslenerek onu bir ağacın kovuğuna sağlamca gömdüğünü ve kurtlardan sakındığını söyler. Ağaç sembolüyle doğaya dönüşü vurgulayıp kurt sembolüyle de tanrı fikrini bunca zamandır istismar eden insanları gösterir. Tanrının ölerek bu istismardan kurtulduğunu ve insanın ancak doğaya dönerek asıl yaratıcısına kavuştuğunu ima eder. Çünkü ağaca bir tanrı gömülürse, ağaç yani doğa artık yeniden, en azından insani bakış açısından, tekrardan eski gücüne kavuşur. Devamında ayrılık vaktinin geldiğini ve gözüne yeni bir gerçeğin göründüğün söyler. Bu yeni gerçek artık bir yetişkin olan insanlıktır. Ve bu insan ne bir çoban, yani Hristiyanlıktaki İsa, ne de bir mezarcı, yani bir nihilist, olacaktır. Bu yeni insan, kendi sorumluluklarını günahlarını ve sevaplarını üstlenen yüce bir insan olacaktır.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.