İlk Elektronik Mühendisi Türk Kimdir?

Elektrik ve Elektronik Mühendisliği

Elektronik Mühendisliği karma bir mühendislik dalıdır. Elektrik Mühendisliği ve Elektronik ve Haberleşme Mühendisliğinin karışımından oluşur. Elektrik ve Elektronik Mühendisleri elektriği üretmeliler ve bu üretilen elektriğin iletimini, dağıtımını gerçekleştirmeliler. Bununla birlikte proje çalışmaları ile her türden elektronik aleti ve bunların iletişim sistemlerini uygulama yaparak geliştirmelidirler.


Robert Koleji

16 Eylül 1863 tarihinde erkek öğrencilere eğitim vermek için kurulmuştur. Daha sonra da 1871 yılında kız öğrenciler için Amerikan Kız Koleji kurulmuştur. ABD’nin kendi sınırları dışında kurmuş olduğu en eski Amerikan eğitim kurumu Robert Koleji’dir. Kolej, kurulduğu günden itibaren müfredatını ve eğitim yöntemlerini değiştirmektedir. Zamana bağlı olarak sürekli ülkenin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmıştır. Bu nedenle, koleje bağlı bir mühendislik okulu açılmıştır. O dönemlerde ülkedeki mühendislik mektepleri askeri amaca yönelik eğitim vermekteydi. Fakat kolej bünyesinde açılan mühendislik okulu sivil amaçlara yani makina, inşaat, maden ve elektronik mühendisliğine yönelmiştir.


İlk Elektronik Türk Mühendis

Bir Belçika şirketi I. Dünya Savaşından önceki zamanlarda Türkiye’deki belli büyük şehirlerin gelişmesi ile ilgilenmekteydi. Mustafa Kemal Atatürk ise bu işi Türk şirketlerin ve Türk mühendislerin üstlenmesini istiyordu. Bu yüzden 1922 yılında Robert Koleji Mühendislik Okulu’nun ilk Türk mühendis mezunu Hasan Halet Işıkpınar’a Atatürk’ün talebiyle iki yüzden fazla olan elektrik santrallerinin kurulumu ve tasarlanması görevi verilmiştir. Böylece İlk Türk Elektronik Mühendis Hasan Halet Işıkpınar olmuştur.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.