Kotlin Ne Demek? Nedir? Avantajları


Kotlin statik tipli (statically typed) ve açık kaynak kodlu bir programlama dilidir. İsmini Rusya'daki Kotlin Adası'ndan almıştır. JetBrains Endüstri Şirketi tarafından geliştirilmiştir.

Java Virtual Machine (JVM) üzerinden çalışır. JVM bytecode'a ya da Javascript'te derlenir. 18 Mayıs 2017 tarihinde Android tarafından resmi dil olarak kabul edilmiştir ve bu tarihten itibaren bilinirliğini artırmıştır.

Java bilenler için öğrenmesi kolaydır. Syntax'ı (yazım dili) konuşma diline yakın olduğu için genel olarak da kolay öğrenilebilir olduğu düşünülmektedir. Ayrıca mobil uygulama geliştiricilerinin yeni gözde dili olacağı da düşünülmektedir.

Kotlin yeni bir dil olduğu için henüz Türkçe ve İngilizce kaynaklarda çok fazla dokümana ulaşılamamakla birlikte jetBrains şirketinin dokümanları bu konudaki en güvenilir kaynaktır. İlerleyen zamanlarda bu dil ile ilgili kaynak kodlar ve dersler çoğalacaktır.


Kotlin'in Avantajları

- Statik tipli oluşu kodu daha derlemeden hataları ortaya çıkarır.
- Daha az kod daha çok iş yaptırır.
- Sadece Android Studio 3.0'ın kurulmasıyla çalışır.
- Java uyumlu çalışır.
- Öğrenilmesi kolaydır.
- Her platform için Kotlin ile kod yazılabilir. Sunucu, istemci ya da Android uygulaması rahatlıkla yazılabilir.
- Kodlama yapısı sayesinde Null Exception hatası verdirmez.

Kotlin'de Ekrana Hello World Yazdırma

Her programlama dilinde yapılan ilk işlem olan ekrana Hello World yazdırma olayı Kotlin için en basit haliyle aşağıdaki şekildedir:

package demo

fun main(args : Array )

{ println("Hello, world!") }

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.