Beta Test Nedir?

Yazılım Testleri

Hayatın birçok alanında kullanılan ve bir nevi insanların sağ kolu olma niteliği taşıyan, elektronik araçların bu kadar işlevsel olmalarını sağlayan, yazılımlardır. Yazılım kodlama kısmından kullanıcıya sunulma aşamasına kadar büyük bir titizlik ve özveri ile yapılmaktadır. Süreç bu kadar karmaşık yapıdayken yazılım aşamasında ortaya sorunlar çıkması muhtemeldir. Bundan dolayı kodlanan yazılımlar sık sık test edilmelidir. Özellikle kullanıcıya sunulmadan bu testlerin yapılması hem zaman açısından hem de maliyet açısından faydalar sağlamaktadır.

Yazılımlar test edilirken kullanılan çok sayıda test tekniği bulunmaktadır: Birim testi, işlevsellik testi, beyaz kutu testi, kara kutu testi, alfa testi, beta testi vb. Yazılım testleri müşteri memnuniyetini sağlamalı, ileride çıkacak olan sorunlara önceden müdahale ederek sorunların artmasını önlemelidir. Yazılımların gelişim süreci analiz, tasarım, kodlama, test aşamalarından oluşmaktadır.


Beta Testi Nedir?

Beta, hazırlanan yazılımların eksik ve yanlış yönlerinin belirlenmesinin test edilmesi amacıyla kullanıcılara sunulan, gerçek deneyimlerle belirlenen eksikliklerin tamamlanması amacına dayanan geçici olarak sunulup geri bildirim alınmasına olanak sağlayan testtir. İki aşama şeklinde uygulanabilen beta testi açık ve kapalı olacak şekilde isimlendirilir. Beta testlerinin halka sunularak yapılabilen şekline açık, yazılım ekibi, konuyla alakalı tüm kişilerle de yapılabilen şekline ise kapalı denilmektedir.

Test edilecek yazılım halka sunulur ve herhangi bir ücret talep edilmez. Masaüstü ve mobil yazılımlarda beta sürümü sıkça duyulmaktadır. Windows, iOS, Android gibi dev yazılımlar yeni sürümleri son halleri ile piyasaya sürmeden önce beta denemesi yaparak kullanıcılara deneyimleme fırsatı sunar. Beta sürümleri zamanla güncelleme alarak tam sürüm haline gelirler. Beta testinden önce yazılım Alpha aşamasındadır. Bu aşamada yazılım henüz test edilecek kadar geliştirilmemiştir. Yazılım çekirdek program şeklindedir ve amaç temel yapı taşlarının kontrol edilmesidir.


Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.