Savunma Sanayii Müsteşarlığı Ne İş Yapıyor?


Türkiye’de savunma sanayii temeli Osmanlı İmparatorluğu’nun yükseliş dönemine kadar devam etmiştir. Top ve savaş gemileri gibi ihtiyaçlar, yerli sermaye ile üretilmiştir. Türk savunma sanayii 18. Yüzyılın sonuna kadar kendi kendine iş çevirmiş fakat 18. Yüzyıldan sonra Avrupa’da ki gelişmelerin gerisinde kalmıştır. 1. Dünya Savaşı’ndan sonra ise bitme noktasına ulaşmıştır.

Türkiye’de ilk ve en büyük özel sektör savunma sanayii İstanbul Haliç’te kurulmuştur. Bunun tamamı, yerli sermayedir. Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü kurulmuştur. Osmanlı döneminden kalan alt yapıyla, çeşitli şekilde kurulumlar yapılmaya devam edilmiştir.

2. Dünya Savaşı’ndan sonra NATO’ya giriş ve bu girişin neticesinde, Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’nin askeri mühimmat yardımları ile yeni kurulmakta olan savunma sanayii yeniden durma noktasına gelmiştir.


Kıbrıs meselelerinde Türkiye’nin karşısına çıkan, NATO’dan gelen hibeleri kullanamama durumu, yeniden yerli sermaye ile kendi savunma sanayisini geliştirme durumu oluşmuştur. Daha önceden kurulmuş olan MKE’nin faaliyetleri hızlandırılmıştır. ASELSAN ve HAVELSAN gibi kurumlar kurulmuştur.

1985 yılında, Savunma Sanayii Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı kurulmuştur.1989 yılında, Savunma Sanayii Müsteşarlığı olarak yapılandırılmıştır.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı amacı:

Bu müsteşarlığın amacı; yerli sanayiden en üst seviyede yararlanmak, teknolojik yatırımları teşvik etmek ve yönlendirmek, yabancı teknoloji ile sermaye katkısı ve iş birliği katkısı sağlamak ve araştırma ve geliştirme faaliyetlerini teşvik etmektir. Bu amaçlar sayesinde, Türkiye’de her türlü silah, mühimmat ve araç-gerecin Türkiye’de üretimi teşvik edilir.

Geçmiş dönemde yaşanılanlardan farklı olarak; özel sektöre de yer veren, dinamik bir yapıda, ihracat potansiyeline sahip olan, teknolojinin doğrultusunda kendini yenileyen ve NATO’ya bu konularda, bağlı olmak zorunda kalmayan bir Türkiye öngörülmüştür.

Şu an yapmakta olduğu insansız hava aracı, çeşitli silahlar, zırhlı araçlar vb. ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı adından sıkça söz ettirir.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.