İkinci El Elektronik Eşya Güvenli midir?


Son dönemde ikinci el eşyaların satışına odaklı web sitelerinin ve uygulamaların yaygınlaşmaya başlaması, deyim yerindeyse internet üzerinden sanal bir bit pazarının oluşmasına neden olmuştur. Bilhassa elektronik eşya konusunda ikinci el alışveriş yapmaya yeltenmek bazı önemli handikap ve riskleri de beraberinde getiriyor.

İnternetten Alışveriş Riski Arttırıyor

İkinci el elektronik eşya güvenli midir sorusu, internet üzerinden alışveriş yapan insanların cevabını en çok aradığı soruların başında gelir. Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor ki ikinci el eşya satın almak, zaten hangi kategoride olursa olsun belirli riskleri bünyesinde barındırıyor. Konu elektronik olunca bu riskin seviyesi doğal olarak bir kat daha artıyor. İkinci el eşya satan bir mağazadan, örneğin bir cep telefonu almak istediğinizde, ilgili cihazın garanti dokümanları, faturası dikkatle incelenmelidir. Öte yandan cihazın iç dinamikleri ve özellikleri sabırla denetlenmelidir. İnsanlar genelde elektronik eşyaları, ihtiyaçtan öte bir kusur ya da performans düşüklüğünden dolayı satabiliyor. Bu açıdan laptop, cep telefonu, bilgisayar, tablet, Mp3 çalar, hoparlör, televizyon vs elektronik cihazları alırken bu riski peşinen kabul etmemiz gerekir. Hele hele bu alışverişi, inceleme, deneme şansımızın olmadığı internet üzerinden yaptığımızda bu risk daha da artıyor.

Kişisel Bilgiler Risk Altında

Akıllı cep telefonlarına geçişte kişisel bilgilerin gizliliği tehlike altına girmiştir. Cep telefonunuzu formatlasanız dahi bu konuda yetkin kişiler gömülü olan bilgilerinize, fotoğraflarınıza bir şekilde ulaşabiliyor. Bu açıdan cep telefonunuzu ikinci el olarak satarken, güvenilir kişilerle irtibat kurmaya özen gösterin. Bu durum bilgisayarlar için de geçerlidir. Bilgisayarınızı sattığınız kişi sizin kredi kartı bilgilerinize ulaşabilir. Bu konuda uzman olan kişiler bilgisayarları satmadan önce içinde yer alan hard diskin çıkarılmasını şiddetle öneriyor. Bilindiği üzere dahili hard diskler, bilgisayarlarda kişisel bilgilerin yedeklendiği bölümdür.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.